Onko elämänkokemuksistasi tullut sinulle taakka?

22.04.2022

Marraskuussa 2020 oivalsin ensimmäistä kertaa, kuinka toimintaani, tunteitani ja käytöstäni ohjasivat varjoni. Ymmärsin, että olin juossut niitä karkuun suorittamalla elämääni ja pitämällä itseni kiireisenä. Olin huomaamattani pienentänyt itsensi ja piilottanut valoni. Aavistin, että voisin kohtaamalla varjoni vaikuttaa siihen, millainen elämästäni muodostuu.

Kirjoitin silloin tämän runon:

Hän tarttui varjoaan kädestä,
ilmoitti lempeästi;
Tästä lähtien minä johdan.
Ja niin he kävelivät yhdessä kohti valoa.

Vakava sairastuminen ja se, etteivät voimani enää riittäneet pakenemiseen, pakottivat minut lopulta katsomaan kohti pimeyttäni. Varjomme edustavat alitajuista osaa itsestämme, sitä puolta, josta emme ole tietoisia, joten varjojen kohtaamisessa on tärkeää tutustua alitajuntaamme, sillä se ohjaa meitä tiedostamattamme. Tietoinen mielemme käsittää ainoastaan noin 5 prosentista ja loput noin 95 prosenttia on enemmän tai vähemmän meiltä pimennossa. Alitajunnan pimeyksiin on kätkeytynyt muun muassa erilaisia rajoittavia uskomusmalleja sekä vaikeita tunnekokemuksia.

Omasta pimeydestäni löytyi muun muassa arvottomuuteen liittyviä uskomuksia ja tunteita, jotka saivat minut miellyttämään muita ja suorittamaan elämääni. Sitä kautta halusin lunastaa muilta oman arvokkuuteni. Mutta silloin, kun laskemme arvomme muiden varaan, tulemme ottaneeksi pelon elämänkumppaniksemme; entä jos emme tulekaan hyväksytyksi ja rakastetuksi sellaisena kuin olemme?

Omien varjojen kohtaaminen voi olla rohkein teko, mitä olemme tehneet. Palkinnon rohkeudesta saamme viimeistään silloin, kun huomaamme, että elämästä ja olemisesta niin itsen kuin muidenkin kanssa on tullut kevyempää ja helpompaa. Silloin, kun koemme ensimmäistä kertaa todellisen rauhan eikä meidän tarvitse enää juosta pakoon itseämme. Silloin, kun olemme täynnä valoa. Ja matkalla voimme huomata, että jokaisen varjon kohtaamisen ja pimeyden jälkeen sisimmässämme on aina uusi auringonnousu. Pimeyttä seuraa aina valo niin kuin yötä seuraa aamunsarastus.

Jos olet kiinnostunut lukemaan varjoista lisää ja siitä, miten voimme lähteä kohtaamaan varjojamme, lue Hidasta Elämää -sivuston vieraskynäkirjoitukseni.

Muistathan, ettei sinun tarvitse kulkea yksin. Minä voin auttaa sinua. Lue lisää Voima Sinussa -valmennuksesta täältä.