Itsemyötätunto tuo valoa elämään

17.02.2022

Noin vuosi sitten eräänä aamuna pyysin tuskastuneena mielessäni neuvoa ja johdatusta, mitä miun pitäisi itseni kanssa tehdä. Silloin kuulin mielessäni sanana itsemyötätunto. Siitä alkoi matkani kohti lempeämpää elämää. Joulukuussa kirjoitin ensimmäiset blogitekstit tänne. Tänään, vain muutama kuukausi sen jälkeen, uusin kirjoitukseni on julkaistu Hidasta elämää -sivustolla Vieraskynäkirjoituksena. Ja aiheena on, mikä sen tärkeämpää kuin, itsemyötätunto. Olen tästä mahdollisuudesta erittäin kiitollinen. Juuri, kun tunsin pysähtyväni epävarmana, saankin huomata, miten otan sittenkin askelia eteenpäin sydänpolullani.

Viimeisien kuukausien aikana ottamani askeleet eivät ole olleet niitä varmimpia. Mutta kuten kirjoitin, itsemyötätunto on kuin taskulamppu sisimmässämme, joka valaisee polkuamme niin, että meidän on helpompi kulkea sitä rohkeasti, vaikka edessä oleva tie olisi tuntematon. Kun osaa suhtautua lempeydellä mahdollisiin virheisiin tai epäonnistumisiin, uskaltaa ottaa helpommin niitä epävarmempiakin askelia.

Itsemyötätunnon avulla meidän on mahdollista valaista pimeinkin nurkka itsessämme ja kohdata esimerkiksi kehoon jääneitä kipeitä tunteita ja kokemuksia ja vapautua niistä. Itsemyötätunnolla on myös tärkeä viesti keholle; olet arvokas. Itsemyötätunto tuo elämään lempeyttä ja turvaa. Itsearvostus ja itsemyötätunto heijastuvat myös ympärillesi, sillä sitä mitä sinulla ei itselläsi ole, sitä et voi muille antaa.

5 askelta kohti myötätuntoisempaa elämää:

  1. Tietoisen läsnäolon harjoittelu auttaa hyväksymään nykyhetken sellaisena kuin se on, vastustamatta
  2. Oman kehon koskettaminen lempeästi ja kiittäen auttaa hyväksymään kehon sellaisena kuin se on
  3. Sisäisen puheen tarkkailu ja tietoinen muuttaminen lempeämmäksi auttaa hyväksymään itsensä sellaisena kuin o
  4. Kehoon jääneiden tunteiden ja muistojen kohtaaminen ja purkaminen esimerkiksi kirjoittamalla auttaa hyväksymään menneisyyden sellaisena kuin se oli
  5. Valintojen tekeminen itseään kunnioittaen ja omista rajoista jämäkästi huolehtiminen auttaa selviytymään esimerkiksi vaikeista hetkistä elämässä sellaisena kuin ne ovat

Kaikki tämän hetken ajatukset, sanat, teot ja tunteet vaikuttavat tulevaisuuteemme. Miten sinä ajattelet itsestäsi, miten sinä puhut itsellesi ja miten sinä kohtelet itseäsi tänään?

Lue koko kirjoitus Hidasta elämää -sivustolta, pääset siihen klikkaamalla tätä linkkiä.