Lupaukset, jotka täyttyvät tässä hetkessä

31.12.2021

Vuoden vaihtuminen on aikaa, jolloin teemme lupauksia tulevalle vuodelle. Ajatus on hieno ja mikä sen parempi ajankohta tarttua vaikka elämäntaparemonttiin kuin uusivuosi, uusi alku. Jos emme tiedä, mitä kohti haluamme tulevaisuudessa kulkea, on vaikea ottaa askelia. Eivätkö uuden vuoden lupaukset sitten ole juuri sellaisia majakoita, joita tarvitsemme horisonttiimme viitoittamaan tietämme? Miksi sitten niin usein käy, että uudenvuoden lupaukset jäävät vain lupauksiksi? Ehkä jopa raskaaksi taakaksi, jota kannamme mukanamme koko vuoden?

Voisin itse tehdä lupauksen ensi vuodelle siitä, että minusta tulee paremmin läsnäoleva. Hyvän coachin eräs ominaisuus nimittäin on kyky olla vahvasti tässä hetkessä läsnä ja sitä kautta saada kokonaisvaltainen yhteys valmennettavaan ja omaan intuitioon. Ensimmäiseksi kysymykseksi nousee mieleen, ketä varten minä tällaisen lupauksen tekisin? Asiakkaita vai itseäni? Ajattelen, että todellinen muutos lähtee aina itsestä eli omasta sisäisestä halusta muuttua itsensä vuoksi, ei koskaan ulkopuolelta annetusta normista tai pakosta.

Toiseksi kysyisin itseltäni, onko tämä lupaamani muutos minulle oikeasti hyväksi. Mitä minä oikeasti tarvitsen? Sydämen äärelle pysähtyminen ja sisimmän tarkkailu antaa vastauksia tähän. Jotkut lupauksistamme voivat olla sellaisia, etteivät ne palvelekaan korkeampaa parastamme. Kolmanneksi tiedustelisin itseltäni, uskonko oikeasti siihen että voisin saavuttaa tavoitteeni. Tämän kysymyksen vastaamiseen tarvitaan sukellus omaan mieleen. Millaisia rajoittavia uskomuksia sieltä löytyy, jotka estävät lupauksen toteutumisen. Esimerkiksi "olen niin levoton, etten minä osaa olla koskaan täydellisesti läsnä". Jos raahaan tämänkaltaista uskomusmallia mukanani, jarruttaa se matkaani haluamaani päämäärää kohti. 

Neljänneksi haluan tietää, onko lupaukseni sellainen, johon voin vaikuttaa tässä ja nyt. Ainoastaan läsnä olevassa hetkessä voimme tehdä muutoksia, jotka määrittelevät, miten menneisyys vaikuttaa meihin ja millainen tulevaisuus edessämme on. Kaikki käsillä olevan hetken ajatukset, sanat, teot ja tunteet vaikuttavat siihen, mikä meitä odottaa tulevassa. Jos en esimerkiksi voi uskoa lupaukseeni tällä hetkellä, miten voisin uskoa siihen huomenna, tai edes viikon päästä?

Ajatellaan vaikka lupausta "ensi vuonna laihdutan 10 kiloa". Ketä varten sinä haluat laihduttaa? Onko se Sinulle hyvä tavoite? Uskotko siihen, että onnistut? Onko sinulla jotain uskomuksia, jotka saattavat estää sen, kuten "laihduttaminen on vaikeaa" tai "tällainen minä nyt vain aina olen"? Pystytkö kuvittelemaan itsesi tässä hetkessä 10 kiloa hoikempana? Miltä se tuntuu, miltä näytät? Mitä konkreettisemmin ja useammin pystyt kokemaan tämän tunteen ja näkemään mielikuvan tässä hetkessä (ja uskoa siihen ilman että uskomukset rajoittavat sinua), sen paremmat mahdollisuudet sinulla on onnistua.

Uudenvuodenlupauksen haaste voi ollakin siinä, että lupaus kohdistuu tulevaan, ei tähän hetkeen. Vaikuttavimmat lupaukset ovat niitä, jotka täyttyvät läsnä olevassa hetkessä. Sellaiset lupaukset, joihin voimme uskoa ja jotka voimme kokea itsessämme nyt ja tässä. Echakrt Tolle (1997, s. 84) kirjoittaa kirjassaan Läsnäolon voima että: "Se, minkä miellät tulevaisuudeksi, on erottamaton osa tämänhetkistä tietoisuuden tilaasi. Jos mielesi raahaa nyt menneisyyden taakkaa, koet lisää samaa jatkossakin."

Onneksi jokainen läsnäoleva hetki on mahdollisuus muutokseen. Ole yhteydessä, jos kaipaat siihen tukea. Voimme yhdessä lähteä purkamaan menneisyyden taakkaa. Avullani voit myös vahvistaa yhteyttä itseesi ja läsnäoloon ja sitä kautta lisätä kokonaisvaltaista hyvinvointia. Hyödynnä nyt huippuetu; valmennukset ovat nyt puoleen hintaan LCAF Certified Coach® -koulutukseni ajan. Yksi valmennuspaikka on vapaana tammikuulle, helmi-maaliskuulle muutamia.

Tärkeintähän ei lopulta ole päämäärä vaan itse matka, läsnäolo.

Tehköön tuleva vuosi toiveistasi totta,
Marju