Sinussa on sisällä kaunis valo - ota oma voima käyttöösi

05.07.2022
Mieleeni palautui tänään vuosien takaa eräs tapaaminen, johon menin hyvällä mielellä. Osoittautui kuitenkin, että tällä toisella henkilöllä mieliala oli selvästi synkempi kuin itselläni. Mitä tein tässä tilanteessa? Aloin etsiä omasta elämästäni huonoja asioita, vikoja ja virheitä, laskemaan omaa tunnetilaani sopiakseni tämän toisen henkilön värähtelyyn. Himmensin oman valoni toisen vuoksi ja otin omien tunteideni tilalle toisen henkilön tunteet, koska halusin miellyttää ja olla helppo seuralainen. Taisinpa vielä antaa toisen päättää, mitä tekisimme - huolimatta siitä, että olisin itse halunnut jotain muuta. Luultavasti olin kiukkuinen tuon tapaamisen jälkeen tietämättä oikein itsekään syytä sille, että miksi. Jälkikäteen olen kuitenkin ymmärtänyt, etten ollut yhteydessä sisimpääni ja omaan voimaani.

Tämä on yksi esimerkki siitä, miten ohjauduin ulkoapäin tehden valintoja tosiin ja toisten tunteisiin perustuen sen sijaan, että olisin luottanut itseeni ja omaan sisäiseen viisauteeni. Oma erityisherkkyyteni teki minusta erittäin "hyvän" toisten huomioijan, sillä muiden tunteiden ja tarpeiden huomioiminen käy herkillä aisteilla kuin itsestään. Ajattelin, että minä en saa aiheuttaa toisille ikäviä tunteita (pelkkä positiivinen olemukseni olisi saattanut ärsyttää ihmistä, jonka värähtely oli matalalla). Takana oli pelkoa siitä, että aiheuttamalla toiselle pettymyksiä tai kertomalla omista tunteista ja tarpeista, tulen vähintäänkin hylätyksi. Hylätyksi tulemisen pelossa on vaikea sanoa ei, ja tulee helposti laiminlyöneeksi oman jaksamisen, omat rajat ja tunteet sekä lupautuneeksi kaikkeen, vaikka ei oikein jaksaisikaan.

Helpolle ja mukautuvalle ihmiselle löytyy käyttöä tässä maailmassa. On aina niitä tehtäviä, joita joku ei halua tai ehdi tehdä. On aina niitä ihmisiä, jotka haluavat purkaa omaa pahaa oloa kuuntelematta aidosti, miten sinä voit. Niitä ihmisiä, jotka nauttivat siitä, että sinä järjestät kaiken ja jotka vain tulevat paikalle. Ihmisiä, jotka yrittävät saada itsensä näyttämään isommilta painamalla sinua alas. Kuulostaako tutulta? Mitä tapahtuu, kun sinä joku päivä kieltäydytkin tästä roolista? Voi seurata päivittelyä, ihmettelyä, yllättyneitä katseita tai jopa suuttumusta. Muista silloin, ettet sinä ole vastuussa toisessa heränneistä tunteista, siitä pettymyksestä, joka omalla puolella seisomista seuraa. Sinulla on aina oikeus eheytyä ja vahvistua, loistaa vähän kirkkaammin, vaikka se tarkoittaisi sitä, että toinen menettäisi sinun kiltteyden kautta saamansa edut. Oman voiman vahvistuminen ei ole keneltäkään toiselta pois eikä tee ketään toista heikommaksi. Toinen toki saattaa tuntea itsensä heikommaksi, jos sinä alat huolehtia omista tarpeistasi hänen tarpeidensa sijaan.

Oma voima on luottamusta itseen ja omaan sisäiseen viisauteen. Oma voima on sitä, kun

 • tunnemme itsemme, vahvuutemme ja heikkoutemme
 • otamme vastuun elämästämme, tunteistamme ja tarpeistamme, luovumme uhrin roolista
 • uskallamme luoda elämästämme itsemme näköisen ja olla sellaisia kuin olemme
 • uskallamme kulkea kohti unelmia ja tehdä valintoja ja päätöksiä vaikka välillä pelottaa
 • rakastamme ja hyväksymme itsemme, myös kipeäimmät kohdat itsessämme ja tilanteet, jossa olemme
 • pidämme puolemme ja huolehdimme omista rajoistamme emmekä anna muiden tunteiden ja odotuksien määritellä tekemistämme, osaamme näyttää, mikä meille on ok ja mikä ei.
 • olemme lempeitä niin itseämme kuin muita kohtaan, toimimme levollisuuden, rakkauden ja itsekunnioituksen kautta.
 • osaamme elää läsnä tässä hetkessä sen sijaan että elämämme olisi jatkuvasti täynnä pitäisi ja to do listoja
 • pidämme huolta omasta hyvinvoinnistamme.

Oma voima on yhteydessä sisäiseen valoomme. Jollekin sinun vahvistuva kaunis valosi voi olla liikaa. Silti se ei koskaan tarkoita, että sinun pitäisi himmentää omaa valoasi toisen vuoksi. Jos olisin tuossa nuoruuden tapaamisessa säästänyt oman tunnetilani ja tuonut keskusteluun uusia myönteisiä näkökulmia, olisin saattanut tuoda valoa toisen elämään (ja mikäli hän ei olisi sitä kestänyt, ei se olisi ollut minun syyni). Sen sijaan voimistin luultavasti hänen pahaa oloaan vahvistamalla sitä näkökulmaa, että kaikki on tosiaankin niin huonosti. Jos olisin tunnistanut ja tuonut esille omat tarpeeni ja todelliset tunteeni, olisin ollut linjassa ja yhteydessä sisimpääni eikä minun olisi jälkikäteen tarvinnut tuntea epämääräistä kiukkuista oloa. Jos haluaa olla yhteydessä itseensä, on tärkeää vahvistaa ja pitää huolta omasta voimasta. Miten sitten oman voiman luokse pääsee?

Omaa voimaa vahvistaa esimerkiksi

 • Säännöllinen meditointi, tietoinen läsnäolo, omaan hengitykseen keskittyminen
 • Luonnossa oleminen, musiikki, itsensä hemmottelu tai mikä vain omaa hyvinvointia lisäävä säännöllinen tapa
 • Omien ajatusten tarkkailu; millaista tarinaa kerrot itsestäsi
 • Omien uskomusten tarkkailu, purkaminen ja uusien rakentaminen
 • Tunnetyöskentely; omien tunteiden kohtaaminen ja hyväksyntä
 • Rajojen tietoinen asettaminen
 • Omien unelmien tarkastelu ja niitä kohti kulkeminen
 • Omien arvojen tunnistaminen ja niiden mukaan eläminen
 • Omista tunteista ja tarpeista kommunikointi

Voima Sinussa -valmennuksessa pääset ohjatusti ottamaan askelia kohti omaa voimaasi. Valmennus on tarjouksessa -50 % vielä 31.8.2022 saakka. Paikkoja on rajoitetusti jäljellä. Lue lisää kilkkaamalla tästä: